Proč děti zlobí a co s tím

recenze Gabriely Kaletové

Pracujete s dětmi nebo s mládeží? Máte s nimi někdy kázeňské problémy a nevíte, jak je usměrnit? Máte ve své skupině malé „rošťáky“, kteří vždy slušně oživí váš pečlivě připravený program? Pak neváhejte a pořiďte si tuto publikaci. Tento krátký a stručný průvodce o udržování kázně, o sebekázni a o umění uplatňovat ukázňující postupy vám může poskytnout poznatky získané zkušenosti a některé biblické rady. Je jisté, že každé dítě je neopakovatelným originálem, a proto žádné snadné a rychlé postupy ani tvrdá a účinná pravidla neexistují. Důvody ke zlobení jsou různé. Mohou se lišit podle věku, prostředí, počasí atd. Děti se vyvíjejí a jejich potřeby se mění. Nic se nedá předvídat.
     Kniha je rozdělaná do dvou částí – otázek. U otázky Proč? se autor zaměřuje na nejrůznější příčiny vyrušování. Zabývá se vlivem rodiny, faktory zdravotními, klimatickými; teenagerskou vzpourou, realitou hříchu a také nevhodným stylem vyučování.
     Druhá část se týká otázek Jak? Andy Back nabízí různé pohledy na problém káznění a navrhuje mnoho praktických nápadů, jak jednat v konkrétních situacích. Zdůrazňuje také, jak může být vyrušování a zlobení omezeno, je-li program zábavný a pečlivě připravený a zvolíme-li správný styl vyučování.
     Autor ale nezapomíná na biblický pohled. Zdůrazňuje, že jedním z těch nejnádhernějších, nejpřínosnějších a také rozhodně nejnáročnějších aspektů práce s dětmi a mládeži je modlitba. Pro pastýře Božího stáda je velmi vhodné, aby o svých ovečkách mluvil s Bohem dříve, než bude o Bohu mluvit s ovečkami. Modlitba by měla ovlivňovat vše, co s dětmi děláte.
     Je to velká věc i velká radost být zapojen v řetězci, který postupně vede dítě do Boží přítomnosti. Je to zásadní pro cestu víry takového dítěte.
     Back na závěr své knihy píše: „Bůh nedopusť, abychom si vymysleli taková pravidla a nařízení, že bychom z vyučování křesťanství udělali něco dětem cizího, neradostného a suchého. Nechte děti přicházet a nechte je být dětmi, protože to se Bohu líbí. A i když to bývá trochu hlučnější nebo chaotické, stejně haleluja! Ať přijdou k Ježíši a objevují v něm přátelského vřelého milujícího dospělého, který pro ně chce jen to nejlepší, který se s nimi umí pořádně zasmát a který jim také ukazuje, jak mají žít život v celé jeho plnosti. Zaměřte se na děti, ne na zlobení. Zaměřte se na to, co potřebují, ne na to, co se vám libí. Často se za ně modlete. Nezapomínejte prosím na Žalm 122,1 – Jít do domu Hospodinova by měla být radostná událost.“

Autor Andy Back je zkušený pracovník s dětmi a mládeží, který se věnuje především teenagerům v Church of Christ the King v anglickém Brightonu. Vydalo nakladatelství Samuel, rok 2006.
Recenze byla původně otištěna v časopise "Mamina".